Jak správně vyprat funkční oblečení?

Už se ti stalo, že sis koupil/a drahé a kvalitní oblečení nebo ponožky a při prvním praní se ti oblečení zničilo nebo ztratilo funkčnost? Tak ho pro jistotu pereš v ruce? No nejsi první ani poslední. Přečti si tenhle krátký článek o tom, jak vyprat správně funkční oblečení a už se ti nic podobného nestane.

Návod na praní funkčního oblečení, krok za krokem:    

       

 Světlé a barevné odstíny per odděleně pouze u prvních dvou praní, pak už není třeba.  

Per bez aviváže!Nikdy neper funkční oblečení s aviváží nebo v pracím prášku, který obsahuje aviváž. Aviváž obaluje vlákna příze, tím se vlákna oslabují a oblečení ti nebude odvádět vlhkost od těla, nebude hřát a ani mít termoregulační vlastnosti. prací symboly (3)
Per na 30°C - 
Vlož oblečení do bubnu pračky a zvol jakýkoliv z šetrných programů, kde nastavíš teplotu na 30°C. Většinou to jsou programy na krátké praní, nebo programy přímo na sportovní oblečení nebo vlnu. Při vyšší teplotě by se ti funkční oblečení mohlo srazit a bylo by ti malé. Například ponožky ze 100% merino vlny se ti při vyšší teplotě srazí a ztvrdnou. Po uschnutí si je můžeš tak akorát připíchnout na nástěnku, jako upomínkový předmět Jak NEprat ponožky. 
prací symboly (6)

Sušička NE! Nikdy nedávej funkční ponožky ani jiné funkční oblečení do sušičky. Vysoká teplota sušičky je zničí ještě víc, než vyšší teplota při praní. Pověs na sušák. Vyprané funkční oblečení pověs na sušák a počkej až uschne.
prací symboly (4)

Neběl. 
prací symboly (2)

 Nečisti chemicky! Mohlo by to oblečení ublížit a ztratilo by funkční vlastnosti.
prací symboly (1)

Nežehli funkční oblečení ani ponožky! Vysokou teplotou by oblečení a ponožky přišly o funkčnost.
prací symboly (5)

 
Nic složitého ne? Teď už nemusíš mít strach, co s funkčním oblečením udělá pračka.

Vůbec nic, jenom je vypere! 

 

TIP na ponožkyAby sis merino ponožky nezamíchal/a dohromady s ostatním prádlem a náhodou je nevypral/a špatně, tak si pořiď sáček na praní. (Koupíš skoro v každé drogérii nebo obchodě s domácími potřebami.)Sáček můžeš přihodit do koše na prádlo nebo ho zavěsit v koupelně (nebo prádelně) na háček a házet do něho ponožky. 

 

Tvůj tým APASOX!